Ο όρος «αυτοβοήθεια» είναι διπλά παρεξηγημένος στις μέρες μας, ειδικά όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Πρώτον, πολλές φορές χρησιμοποιείται σε αντιπαράθεση με τη βοήθεια που πρέπει να αναζητηθεί σε ειδικό ψυχική υγείας για τα αντίστοιχα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια από ειδικό είναι αναντικατάστατη και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη. Η αυτοβοήθεια, δηλαδή αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να βελτιωθούμε ψυχολογικά, δεν αντιπαρατίθεται με την ειδική βοήθεια και δεν την αντικαθιστά. Οδηγίες αυτοβοήθειας δίνουν – και πρέπει να δίνουν – οι ειδικοί ψυχικής υγείας, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, στους θεραπευόμενούς τους. Φυσικά, σε πολλά προβλήματα μπορεί να υπάρξει βελτίωση μόνο με την αυτοβοήθεια, επειδή τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο σοβαρά για να χρειαστεί η βοήθεια ειδικού.

Δεύτερον, πολλές πρακτικές αυτοβοήθειας και πολύ σχετικό υλικό στις μέρες μας διαδίδονται χωρίς εγκυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση. Στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς συνεχώς υλικό γεμάτο από ευχολόγια – αντί πρακτικών οδηγιών – και από θεωρητικολογίες, που κρύβουν την έλλειψη πραγματικής τεκμηρίωσης. Αυτός ο πληθωρισμός κάνει αντίστοιχα μεγάλο κακό στο κύρος και την εκτεταμένη χρήση που πρέπει να έχει η αυτοβοήθεια. Αντίθετα, συγκεκριμένες οδηγίες και πρακτικές αυτοβοήθειας, ελεγμένες από κλινικές μελέτες, έχουν ενταχθεί στις θεραπευτικές κατευθύνσεις όλων των έγκυρων οργανισμών υγείας διεθνώς. Πολλά συστήματα υγείας ή μεγάλοι οργανισμοί (για παράδειγμα, το NHS στη Μεγάλη Βρετανία) δίνουν κατευθύνσεις αυτοβοήθειας μέσα από τις υπηρεσίες τους και τους ιστότοπούς τους.

Το helpmyself.gr είναι ένας ιστότοπος που παρέχει άμεση καθοδήγηση και οδηγίες αυτοβοήθειας. Φροντίσαμε όλες οι προσεγγίσεις και οι οδηγίες να προέρχονται από έγκυρες πηγές και να είναι τεκμηριωμένες από κλινικές παρατηρήσεις και μελέτες. Συνδυάζουμε δεδομένα από πολλούς επιστημονικούς κλάδους στο χώρο των νευροεπιστημών, της κλινικής ψυχοπαθολογίας και των ψυχο-κοινωνικών επιστημών, στους οποίους τα μέλη της επιστημονικής μας ομάδας είναι ερευνητές και διδάσκοντες. Οι κατευθύνσεις προέρχονται από τη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, τη θετική ψυχολογία, τη νευροβιολογία και άλλους επιστημονικούς τομείς.

Στοχεύουμε να ανανεώνουμε και να επεκτείνουμε το υλικό και τα θέματα του helpmyself.gr. Ελπίζουμε έτσι να είναι χρήσιμο σε πολλούς επισκέπτες μας και να τους παρέχουμε μία δωρεάν πηγή βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η βοήθεια αυτή δεν αντικαθιστά τη θεραπεία από ειδικούς ψυχικής υγείας και προτρέπουμε να απευθύνονται σε ειδικό όλοι όσοι το χρειάζονται. Η βοήθεια από το helpmyself.gr μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλούς παράλληλα με ειδική θεραπεία.

Από την έννοια της αυτοβοήθειας δεν πρέπει να εξαιρούμε τους εαυτούς μας. Οι ειδικοί έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης στο δύσκολο έργο τους. Στο helpmyself.gr υπάρχουν ειδικές σελίδες για επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βοηθούν τους ασθενείς τους που έχουν ψυχολογικά προβλήματα παράλληλα με τα σωματικά, αλλά και για να στηρίζουν τη δική τους ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχουν επίσης σελίδες για ειδικούς ψυχικής υγείας για τις επίκαιρες ανάγκες που αναδύονται στο έργο τους. Τους προτρέπουμε επίσης να «συνταγογραφούν» τις οδηγίες του helpmyself.gr ή να συστήνουν τη χρήση του από θεραπευόμενους παράλληλα με την ειδική θεραπεία, ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Η ιδέα και η ανάγκη του helpmyself.gr προέκυψε μέσα σε μία πρωτόγνωρη ιστορική κατάσταση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή όλων και τις μεγάλες και πολύπλευρες ψυχολογικές επιδράσεις σε όλους. Ειδικές οδηγίες αφορούν προβλήματα που αναδεικνύονται από αυτή τη συγκυρία, που δυστυχώς μάλλον θα είναι μακροχρόνια.