Ψυχική Ευεξία

Στην καθημερινή μας ζωή συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες αλλαγές, μικρότερες ή πιο ριζικές, οι οποίες μπορεί να μας επηρεάσουν με ποικίλους τρόπους, δημιουργώντας σκέψεις, έντονα συναισθήματα ενδεχομένως και αβεβαιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, αρκετές φορές με την πάροδο του χρόνου επιτυγχάνουμε να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας ή προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα (π.χ. άγχος, στεναχώρια, θλίψη), κάτι που οφείλεται στην ανθεκτικότητα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) δεν αποτελεί εγγενές και αμετάβλητο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Αντιθέτως,

...

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η υγεία περιλαμβάνει τη σωματική, την ψυχική και την κοινωνική ευεξία. Η ψυχική ευεξία αποτελεί αναπόσπαστο και θεμελιώδες στοιχείο της υγείας μας και δεν συνεπάγεται απλώς την απουσία ψυχιατρικών διαταραχών ή προβλημάτων και αντιξοοτήτων στην καθημερινή μας ζωή. Αντιθέτως, αφορά στη συνειδητοποίηση ότι διαχειριζόμαστε τα προβλήματά μας, η οποία ενισχύει ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να τα διαχειριστούμε. Αποτελεί μια κατάσταση ευημερίας και ακμής, κατά την οποία αναγνωρίζουμε τις ικανότητές μας, είμαστε σε

...

Mindfulness (ενσυνειδητότητα) σημαίνει απλά να γνωρίζουμε άμεσα τι συμβαίνει μέσα μας και έξω από εμάς την κάθε στιγμή. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας και επίσης είναι κάτι που χρειάζεται να το γνωρίζουμε και να το καλλιεργούμε.

Είναι πολύ εύκολο να χάνουμε επαφή με το τι συμβαίνει γύρω μας και με το πώς νιώθει το σώμα μας και να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στις σκέψεις μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πώς αυτές οι σκέψεις καθορίζουν τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας.

Ένα σημαντικό στοιχείο mindfulness είναι η επανασύνδεση με το σώμα μας και

...