Αυτοβοήθεια

Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη κατάσταση, την πορεία της οποίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Η ίδια η πανδημία του κορονοϊού και ο κίνδυνος της λοίμωξης, οι ενδεχόμενες συνέπειές της σε διάφορους τομείς της ζωής μας, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν τη διάθεση και την ηρεμία μας. Παρακάτω προτείνουμε βασικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε το στρες μέσα σε αυτή την κατάσταση. Αντιμετώπιση του στρες σημαίνει τελικά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προφύλαξής μας από

...

Το στρες συνίσταται σε αντιδράσεις του οργανισμού που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το σύστημα αυτό έχει ένα σκέλος επιτάχυνσης του οργανισμού για την προετοιμασία του έναντι σε κίνδυνο, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, καθώς και ένα σκέλος φρεναρίσματος του οργανισμού, το παρασυμπαθητικό. Το στρες επιφέρει τη συνεχή διέγερση του συμπαθητικού με επιβλαβείς σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις, όπως ταχυκαρδία, μυϊκή τάση, διαταραχές στον ύπνο και την πέψη, πτώση της ανοσίας κ.ά. Απέναντι σε αυτή την επίδραση του στρες μπορούμε να αντιπαραβάλουμε το «φρένο» του οργανισμού μας

...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΣ;

Στρες σημαίνει την πίεση που δέχεται ο οργανισμός αλλά συνήθως ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αντίδραση του οργανισμού στην πίεση, ή αλλιώς μία κατάσταση του οργανισμού «υπό πίεση».

Αισθανόμαστε στρες όταν αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση και νιώθουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα για να την φέρουμε εις πέρας. Οι εκδηλώσεις στρες μπορούν να περιλαμβάνουν ένταση, δυσφορία, εκνευρισμό, κούραση, μειωμένη αυτοεκτίμηση,

...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΟΣ;

Το άγχος μπορεί να περιγραφεί σαν ένα αίσθημα ανησυχίας ή φόβου, το οποίο νιώθουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που βιώνουμε ως κίνδυνο ή απειλή. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με ανησυχία, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, υπερένταση, μειωμένη συγκέντρωση, αλλά και σωματικές εκδηλώσεις, όπως κούραση, μυϊκή τάση (ένταση στο σώμα), ταχυκαρδία, ζαλάδα κ.α., καθώς και με αλλαγές στη συμπεριφορά (π.χ. αποφυγή καταστάσεων που πυροδοτούν το άγχος).

...

Τα παιδιά έχουν έρθει αντιμέτωπα με μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Το κλείσιμο των σχολείων, η απομάκρυνση από φίλους, η ακύρωση δραστηριοτήτων, οι πολλές ώρες στο σπίτι, η υπερβολική έκθεση σε πληροφορίες σχετικές με τον κορονοϊό, είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος και ανησυχία στα παιδιά.

Για πολλούς γονείς η νέα αυτή κατάσταση μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Το κάθε παιδί μπορεί να έχει διαφορετική αντίδραση σε σχέση με την κατάσταση, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες βασικές γραμμές διαχείρισης.

...

Η διάρκεια του ύπνου μπορεί να κυμαίνεται σε κάθε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται 10 ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστούν και άλλοι 5 ώρες. Επιπλέον η μετάβαση στην τρίτη ηλικία έχει ως φυσιολογική συνέπεια τη μείωση της διάρκειας του ύπνου.

Διαφορές μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν και όσον αφορά την επέλευση και άλλα χαρακτηριστικά του ύπνου. Σημαντικό όμως είναι ο ύπνος να είναι επαρκής σε διάρκεια και ποιότητα ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα. Ο επαρκής ύπνος προφυλάσσει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία και εξασφαλίζει την ενέργεια που μας είναι απαραίτητη σε όλους

...

Σε όλους συμβαίνει ανά διαστήματα να εμφανίζουμε πεσμένη διάθεση. Μπορεί να αισθανόμαστε θλίψη, κούραση, ανησυχία, εκνευρισμό. Μπορεί, επίσης, να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, να το βρίσκουμε δύσκολο να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας, ή να μην αντλούμε τόση ευχαρίστηση από δραστηριότητες που προηγουμένως μας ικανοποιούσαν. Ακόμα, η πεσμένη διάθεση ενδεχομένως να συνοδεύεται από αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη, ή από μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που μπορούν να

...