Γιώργος Κωνσταντακόπουλος

Ψυχίατρος MD, PhD

 

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1995. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και εξειδικευτεί στην Ψυχοθεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο παρελθόν εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων και ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης για επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τη Δανία και τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψυχαργώς» για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Υπήρξε επίσης συνεργάτης ερευνητής στην εκπόνηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτής στο σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2008 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής και το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Παράλληλα, από το 2009 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience (IoPPN), King’s College London, όπου εκπονεί ερευνητικές μελέτες στον τομέα της Νοητικής Νευροψυχιατρικής (Cognitive Neuropsychiatry). Βασικούς άξονες των ερευνών του αποτελούν, η εναισθησία (επίγνωση του νοσηρού), η νοητική λειτουργικότητα και ιδιαίτερα η κοινωνική νόηση σε ψυχικές διαταραχές, τα κλινικά χαρακτηριστικά και το νοητικό υπόβαθρο ψυχικών συμπτωμάτων, η μετα-νοητική ικανότητα (meta-cognition) και η σχέση της με την ψυχοπαθολογία. Σε αυτά τα θέματα εκπονεί έρευνες σχετικά με διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σχιζοφρένεια και τις διαταραχές της διάθεσης.

Μέχρι σήμερα έχει 60 δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 5 επιστημονικών συγγραμμάτων. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, deputy editor-in-chief του ηλεκτρονικού περιοδικού Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σύναψις» και κριτής-σύμβουλος σε 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε 23 διεθνή και 25 ελληνικά επιστημονικά συνέδρια με πάνω από 100 εργασίες, ομιλίες και διαλέξεις και έχει κερδίσει 3 βραβεία καλύτερης εργασίας, στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), Μόναχο 2010, στο 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (WFMH), Αθήνα 2013 και στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Ιωάννινα 2014. To 2015 συμμετείχε στην Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, που υλοποιήθηκε από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΝΑΣΑ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος επιμελήθηκε και συνέγραψε κατά μεγάλο μέρος τη «Μελέτη πάνω στις θεραπευτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής».

Από το 2014 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του ετήσιου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης Ουλής» της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Από το 2016 είναι υπεύθυνος ενός ακόμα ετήσιου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου Κλινικών Δεξιοτήτων στην Ψυχοπαθολογία «Παναγιώτης Ουλής» που διοργανώνεται από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Παράλληλα είναι ο υπεύθυνος μετεκπαιδευτικών προγράμματων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που διενεργούνται μέσω Κλινικών Φροντιστηρίων. Πρόκειται για το Κλινικό Φροντιστήριο κατάρτισης ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και το Κλινικό Φροντιστήριο κατάρτισης ψυχιάτρων στην αναγνώριση και εκτίμηση της νοητικής δυσλειτουργίας σε ψυχικές διαταραχές. Επίσης, από το 2014 συμμετέχει ως διδάσκων στα μετεκπαιδευτικά προγράμματα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής που απευθύνονται σε ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ψυχιατρικούς νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Από το 2015 διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κλινική Νευροψυχολογία της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Montreal Neurological Institute (MNI), Mc Gill University.